Pedicure kan ook sporters helpen

1 februari 2017 | Artikelen

Dit artikel verscheen in de PZC. Onze cursisten Petra de Bruijn en Françoise van Mil namen het initiatief voor een interview met de regionale krant. Wat een leuk artikel is het geworden. Veel leesplezier!

MIDDELBURG – Wel eens van een volleybalteen gehoord? Of van een turfteen misschien? Ze zijn een tikkie pijnlijk. Françoise van Mill weet er wel raad mee. De medisch pedicure uit Middelburg heeft sinds kort de specialisatie ‘sportpedicure’, net als haar collega Petra de Bruijn uit Oostkapelle, die in Grijpskerke haar praktijk heeft.

Van Mill heeft een goedlopend bedrijf in het centrum van de Zeeuwse hoofdstad. Klandizie genoeg voor behandelingen aan de voeten. ,,Maar ik wil wel eens een andere doelgroep aanspreken”, legde ze uit. ,,Nu heb ik vooral oudere mensen in de stoel zitten. Die blijf ik ook behandelen, natuurlijk. Ik wil nu alleen ook sporters, die vaak wat jonger zijn, over de vloer krijgen. Die kunnen ook baat hebben bij een bezoekje.”

Aparte discipline

‘Medische pedicure sport’ is sinds half 2016 een aparte discipline binnen de sportzorg. Van Mill en De Bruijn volgden een opleiding van een paar maanden in Leiden en haalden in december hun diploma. ,,Bij de begeleiding van sporters zijn natuurlijk al fysiotherapeuten en masseurs actief, maar die weten op het gebied van nagelproblematiek en huidverzorging niet heel veel. Toen dachten Petra en ik: waarschijnlijk is er in Zeeland een mogelijkheid om hier wat mee te gaan doen.”

Het gaat enerzijds om preventie. ,,We willen informatie aan sporters geven: wat is goede voetverzorging en hoe kun je problemen voorkomen?” Anderzijds gaat het om het verhelpen van klachten. ,,Wij hebben een scala aan mogelijkheden om probleempjes te verhelpen. Met tapejes en teenkapjes bijvoorbeeld. We kunnen sporters zo weer heel snel helpen, om misschien nog dezelfde dag te kunnen spelen.”

Dun en strak

Wat Van Mill ziet, is dat sporters bij hun schoenkeuze niet heel vaak denken aan het welbevinden van hun voeten. ,,Voetbalschoenen moeten bijvoorbeeld vaak heel dun zijn en strak aan de voeten zitten, zodat het contact met de bal het beste is”, weet de Middelburgse. ,,Maar dan zijn ze niet heel stevig en dan lever je in op bescherming. Ik wil ook altijd dat de schoenen worden meegebracht. Ik kan ze dan soms iets oprekken op bepaalde punten. Maar ja, voetballers vernieuwen hun schoeisel snel en dan kan weer hetzelfde probleem opkomen.”

Bron: PZC


Foto: Mechteld Jansen