Wie de basketballschoen past……

17 augustus 2016 | Artikelen

Inleiding

Ter voorbereiding op de Olympische Spelen in Rio, is er hard getraind door allerlei atleten.

rio 2016

Zo ook door de diverse basketballteams. Sponsoren staan in de rij om te zorgen dat alle atleten op en top gekleed en geschoeid aan hun sport kunnen beginnen. Dat dit soms leidt tot (onverwachte) blessures is een vervelende bijkomstigheid. Dit artikel, natuurlijk niet alleen geldend voor Olympische atleten, gaat in op de problemen die basketballers kunnen ondervinden door het ‘verplicht’ dragen van een bepaald merk schoenen, maar ook wat mogelijke oplossingen zijn.

basketballers2

Casus Jane

Jane is een topbasketballster met Olympische ambities. Zij speelt voor een topteam en wordt geselecteerd voor het nationale team. Dit betekent bijna dagelijks trainen (10x per week), maar ook de verplichting om in de nationale selectie merk X basketball schoenen te gaan dragen. Immers, merk X is de grote sponsor van het nationale team.

Jane is een speelster van 1.78 m., speelt op de positie van spelverdeelster (Guard) en is erg snel. Zij heeft schoenmaat 40, maar heeft erg brede voorvoeten. Het schoenenmerk X heeft een dameslijn en een herenlijn voor basketballers. Het verschil tussen de heren en dames schoenen is de breedte van de voorzijde van de schoen: mannen hebben over het algemeen bredere voorvoeten, dan vrouwen en dus zijn mannenschoenen breder dan vrouwenschoenen. Echter, voor Jane, die juist brede voorvoeten heeft, is dit een probleem: vanaf het begin zitten haar (dames)basketball schoenen niet fijn. Ze knellen in de voorvoet en bij de trainingen wisselt ze vaak tijdens de training naar haar eigen schoenen. De coaches zijn daar niet blij mee, omdat de sponsorverplichting zwaar telt.
Daarop neemt Jane zelf het initiatief om de mannenversie, die qua uiterlijk wel enigszins afwijkt van de damesschoen, in haar maat te passen. Deze schoen zit veel beter. Echter, de coaches zijn onverbiddelijk: alle speelsters dienen te gaan spelen op dezelfde schoenen. De enige keuze die de speelsters hebben is hoge of halfhoge basketball schoenen te gaan dragen.

Na 3 weken hard trainen in de voorbereidingsperiode nemen de voorvoetklachten, pijn in de bal van de voet vooral ter hoogte van het 2e middenvoetsbeentje, zodanige vormen aan, dat een sportarts geraadpleegd wordt. Bij het onderzoek noemt Jane wel haar schoenproblemen, maar in eerste instantie wordt daar geen aandacht aan besteed. De sportarts laat X-foto’s maken, waarop geen afwijking te zien is, en verwijst Jan naar een sportpodotherapeut voor nadere analyse en behandeling. Hij vraagt de sportpodotherapeut een sportzool te maken in de basketballschoen.

Jane wordt kort daarop gezien door een sportpodotherapeut*. Deze gaat juist wel uitgebreid in op haar schoenprobleem. Hij constateert dat Jane inderdaad te smalle basketball schoenen draagt. Zijn voetonderzoek levert een pijnlijke plek op het 2e middenvoetsbeentje op, net onder het kopje van dit botstuk. De sportpodotherapeut heeft zich ook gespecialiseerd in het doen van diagnostisch echografisch onderzoek en past dit toe. Daaruit blijkt dat er een klein breukje bestaat in de schacht van het 2e middenvoetsbeentje: een zogenaamde stressfractuur.

Tot grote teleurstelling van Jane betekent dit het einde van haar Olympische ambities: ze krijgt 2 maanden loopgips, gevolgd door nog 4 weken in een afneembare walker voorgeschreven.

Jane besluit nooit meer ‘gedwongen’ niet passende basketball schoenen te gaan dragen….

Casus Pieter

Pieter is 16 jaar, 2.01 meter lang en met recht een ‘lange slungel’. Via zijn gymleraar is hij bij een plaatselijk basketballteam terecht gekomen. Hij geniet voor het eerst van zijn lengte en heeft veel plezier in het basketballen. Pieter komt inmiddels in aanmerking voor het nationale jeugdteam en is heel ambitieus.
So far so good….maar….ook Pieter heeft problemen met zijn basketball schoenen. Zijn voeten zijn groot, maat 49, maar erg slank. Helaas zijn basketball schoenen maar 49 altijd te breed voor hem, met als gevolg dat hij regelmatig nagelproblemen heeft. Hij schiet bij het stoppen voor het nemen van een schot of in de verdediging vaak een beetje door in zijn schoenen, waardoor zijn teennagels van in het bijzonder zijn grote tenen tegen de voorkant van zijn schoenen stoten. Gevolg: blauwe nagels, die erg pijnlijk zijn en zelfs is er al een keer een nagel van zijn grote teen bijna helemaal los gaan zitten. Dit ondanks het feit dat Pieter inmiddels verschillende merken schoenen heeft geprobeerd en zijn schoenen altijd goed vast vetert.

De moeder van Pieter gaat met enige regelmaat maar een medisch pedicure, die recent een opleiding tot sportpedicure/medisch pedicure sport** heeft gevolgd. Tijdens een van haar consulten vraagt zij aan haar pedicure of zij een oplossing heeft voor de nagelproblemen van haar zoon. Tot haar verrassing heeft zij 2 suggesties:

  1. Zij raadt een andere vetertechniek aan, waardoor de schoen nog vaster aan de voet komt te zitten.
  2. Zij kan de schoen beter passend maken door onder de tong van de schone een laag vilt te plakken, waardoor het volume in de schoen kleiner wordt.

Nieuwsgierig geworden over deze adviezen maakt Pieter snel een afspraak. De vetertechniek aanpassing helpt onvoldoende, maar met het vilt onder de tong van beide schoenen glijdt Pieter helemaal niet meer in zijn schoenen: probleem opgelost op een hele simpele wijze!

Banner-sportzorgpedicure3

Samenvattend

Sportschoenen, in dit geval basketball schoenen, kunnen op verschillende manieren voor problemen zorgen. De sportpodotherapeut* en de sportpedicure/medisch pedicure sport** zijn voetprofessionals, die een kwaliteitsborging hebben via het SCAS (Stichting Certificering Actoren in de Sport) en te vinden zijn via www.sportzorg.nl.

Sportzorg-logo

scas-logo

* De sportpodotherapeut is de enige Hbo-opgeleide voetprofessional in Nederland. De opleiding voor sportpodotherapeut bestaat sinds 2009 en is alleen toegankelijk voor podotherapeuten met een HBO-Bachelor Podotherapie (www.nvvsp.nl)

** De sportpedicure/medisch pedicure sport is sinds juni 2016 erkend door het SCAS. Let wel op: er zijn veel pedicures, die zich sportpedicure noemen, maar geen medisch pedicure zijn en/of geen SCAS erkende opleiding hebben gevolgd. (www.sportpedicurenet.nl en www.provoet.nl)

logo-sportpedicure-medisch-pedicure-sport

msp opleidingen

Auteur: Margreet van Putten, arts/onderzoeker/docent en initiatiefnemer van de Opleiding Sportpedicure – Medisch Pedicure Sport in Nederland. Margreet geeft les bij de opleiding Sportpedicure – Medisch Pedicure Sport van MSP Opleidingen.